Porty rybackie w Polsce

Najbardziej znanymi portami rybackimi w Polsce są Port Kołobrzeg i Port Władysławowo. Port Kołobrzeg specjalizuje się nie tylko w rybołówstwie, bowiem pełni także funkcję portu jachtowego i handlowego. Jako, że jest to też port rybacki, stacjonują tam kutry rybackie, które wypływają na morze w celu połowu ryb. W trakcie postoju w porcie wykonuje się prace naprawcze i transportowe. W Porcie Kołobrzeg cumują żeglarze z swoimi jachtami. Port jachtowy znajduje się u ujścia rzeki Parsęty na wyspie Solnej. Port Kołobrzeg specjalizuje się również w handlu i pod tym względem jest na szóstym miejscu w naszym kraju. Jednak największym portem rybackim jest Port Władysławowo, którym zarządza przedsiębiorstwo Szkuner. Port ten powstał w 1938 roku, a na przełomie lat 80 i 90 przeszedł gruntowny remont. Specjalizuje się głownie w połowie, sprzedaży i przetwórstwie ryb. Z Morza Bałtyckiego wyławia się głownie dorsze, śledzie, szproty, płastugi i łososie. Dzięki temu, że w porcie znajduje się firma zajmująca się przetwórstwem, ryby zaraz po rozładunku są odpowiednio zagospodarowane. Najczęściej ryby się filetuje, patroszy i mrozi. W zakładzie przetwórczym znajduje się też olbrzymia chłodnia, która jest w stanie pomieścić nawet 2000 ton ryb. Przedsiębiorstwo to przestyga norm HACCP i ISO, a swoje produkty transportuje na cały obszar UE.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.